Република Кирибати е островна държава в централната част на Тихия океан. Страната се състои

...
Република Кирибати е островна държава в централната част на Тихия океан.
Страната се състои
Коментари Харесай

Кирибати и Киритимати – бял пясък, сини води и красиви птици

Република Кирибати  е островна държава в централната част на Тихия океан.

Страната се състои от 33 коралови атола , които последователно изчезват под водата. От тях 20 са обитаеми. Това е единствената страна в света, която е ситуирана по едно и също време в северното, южното, източното и западното полукълбо. Въпреки това нейната повърхност е единствено 812,4 km, което я подрежда на 171-во място по величина от 195 самостоятелни страни. Разстоянието сред най-западната и най-източната точка е към 4000 км.

Кирибати се разделя на три островни групи – островите Гилбърт, където е съсредоточено популацията, острови Лайн, от които 3 са обитаеми. Между тях лежат островите на групата Феникс, която няма непрекъснато население.

Президентът на  държавата с паника признава, че родината му евентуално ще изчезне под водата в околните от 30 до 60 години. За да се оправи с този проблем, президентът се е заел с нелеката задача да реалокира жителите на Кирибати на нов ненаселен остров.
Въпреки че изменението на климата и покачването на равнището на международния океан съставляват сериозна опасност в дълготраен проект, сега близо стоте хиляди поданици на острова се изправят пред нов проблем – високата раждаемост и увеличението на популацията в страната.

Столица на страната е Байрики . В нея живеят 47 хиляди души. Тя се намира на най-гъсто популации остров – Тарава. Правителствените центрове са в Амбо и Бетио.  Всички са островчета на Южна Тарава в северната част на Гилбърт.

Някои от островите са компактни, оградени с рифове, само че множеството са атоли.

Най-големият атол (и един от най -големите в света) е Киритимати (Рождество). Атолът е открит на Бъдни вечер през 1777 година от британския мореплавател капитан Джеймс Кук.

Той е в групата Лайн, която заема земя от 388 квадратни километра и съставлява съвсем половината от общата повърхност на страната.

Кокосовите палми преобладават в пейзажа на всеки остров. Заедно с продуктите на рифа и океана, кокосовите орехи са главният фактор за изхранване на популацията. Използват се освен самите ядките, само че и сокът. Събраният сок или тоди се употребява за готвене и като сладка напитка. Ферментирал, той се трансформира в опияняваща напитка. Търговското развъждане на водорасли се е трансформирало във значима икономическа активност.

Киритимати играе значима роля по време на Втората международна война за съюзническите сили, които го употребяват като станция за зареждане с гориво за военни самолети по пътя от Хаваите към южния Тихи океан. Неговата благосъстоятелност остава в спор до 1979 година, когато Киритимати става част от без значение Кирибати.

Атолът има пристанищни уреди и огромна държавна благосъстоятелност на копра.  Киритимати е бил употребен за тествания на американски и английски нуклеарни оръжия през 60 -те години. Сега там има огромна кокосова ферма и рибни ферми. Положението му близо до  Екватора го прави желано  място за морски изстрелвания на спътници на Земята в края на 90 -те години.

През 1975 година целият остров е разгласен за резерват за диви животни. На атола са следени 37 типа птици , 20 от които гнездят тук.  Броят на типовете тропически птици, живеещи на острова, е най-големият в света. Достъпът до пет, изключително чувствителни региона, е стеснен.

Любопитно е, че през 19 век на острова се появяват  котки , които заплашват гнездящите птици.  Броят им доближава 2000. В резултат на това 11 типа птици гнездят на островчетата на лагуната, където към момента няма котки. Опитите за хващане на тези животни не носят предстоящите резултати, по тази причина неотдавна в селата бяха сложени клопки..и на жителите е неразрешено да имат некастрирани котки.

Места като Кирибати се посещават от доста малко туристи. Красивата островна група не е доста известна на хората, само че това е едно от най-красивите места в Тихия океан, което живее своя личен и изцяло друг живот. Кирибати има няколко красиви плажа с чист пясък и дълбоки сини води. Чудесните рифове и лагуни са идеални за гмуркане. Местната кухня е необикновено вкусна, изключително морските храни. Тази дестинация има капацитета да се трансформира в една от най-посещаваните в целия свят.

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР